White Shield IPA от Worthington

дял

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

White Shield на Worthington може би е най-добрият вариант за хора, които се интересуват какъв е бил индийският блед ейл през XIX век. През 1829 г. тя е пусната на пазара за първи път като Worthington’s East India Pale Ale. Според бивш пивовар, “оттогава тя е останала почти непроменена”. Въпреки че е трудно да се възпроизведе бира отпреди 200 години поради промените в съставките и процесите на варене, White Shield осигурява уникална, продължаваща връзка със славните дни на производителите на Burton pale ale.

Преди да стане достъпна в моя район, бях чувал много за тази бира. Хиляди хвалебствени статии са написани от британски бирени автори, които чета и уважавам, включително и от покойния Майкъл Джексън. Бирите, за които се шуми много, винаги са под въпрос. Дали ще успеят да удържат на думата си?

Ароматите често са умерени. Преобладаващата нотка е орехов, зърнен малц с някои английски бисквитени нотки. Хмелът е мек, с билково-оранжев аромат, който е подкрепен от плодови естери. Може би се долавя и малко земна миризма на Brettanomyces. Най-малкото, има нещо земно там.

Меден цвят с лека мъгла на външен вид. Пълна, пухкава, почти бяла пяна се издига до върха на чашата и се задържа за неопределено време.

Това е много добре балансирана IPA. Малцът е вкусен, с аромати на кремообразен карамел, бисквити и препечени зърнени култури. Въпреки че не вярвам в сместа да има овес, усещам го. Не е приятен, но не е и прекалено приятен. Лимонов и портокалов мармалад с нотки на билки и почва се съчетават с вкусове на хмел и естери от ферментацията, за да създадат тази бира. Тук отново се усеща намек за земния Брет. Със сух послевкус, тази добре отслабена бира ви оставя да искате още. След преглъщане горчивината остава възхитително.

Усещане за уста: Средна карбонизация със средно тяло. Гладка, но с много наситеност. Отново получавам онова усещане за овесено плъзгане.

Цялостно впечатление: Чувал съм много добри неща за тази бира от известни автори на бира. Не съм масов фен на прекалено рекламираните бири. Нерядко се случва те да оправдаят шумотевицата. Тази е една от тях. Вкусовете са смесени и дефинирани до съвършенство. Усещате вкуса на всичко. В тази класическа IPA в английски стил не всичко е хмел. Значението на балансиращия малц не може да бъде надценено и той е прекрасен. Освен това има нисък алкохолен градус по обем (ABV) – само 5,6 процента. Въпреки че едва ли ще се хареса на американците, това бързо се превърна в едно от любимите ми IPA.

категории

Абонирайте се за

ОЧАКВАЙТЕ

Белият щит на Уортингтън

Уортингтън Уайт Шийлд е сварено за първи път в началото на XIX в. и преди това е било известно като Уортингтън Индиа Пейл Але.

Мнозинството от хората никога не биха изпили цяла бутилка White Shield.

През годините около наливането на White Shield са се развили много традиции и практики. Наливането на White Shield всъщност е истинско изкуство.

Запознати ли сте с Белия щит на Уортингтън?

Прочутата бутилирана бира White Shield на Worthington на практика е изчерпана и става все по-трудно да се намерят магазини за бира, в които все още има такава.