White Shield вкус на английска бира

дял

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Търговците на бира често твърдят, че напитките, които обсъждат, имат дълга история.

Обикновено това е просто маркетингов шум, стратегия за увеличаване на иначе невпечатляващите продажби на бира.

Въпреки това е вярно в случая с Белия щит на Уортингтън.

Тази отлична английска напитка, която пристигна в LCBO напоследък, е част от световната пивоварна история. Това е един от английските India Pale Ales, който остава непроменен от началото на стила по време на Радж.

Фактът, че се произвежда в Бъртън ъпон Трент, Англия, който някога е бил сърцето на Британската пивоварна империя, допълнително увеличава историческото му значение.

White Shield не е направен да бъде бомба за хмел, така че не е толкова суров, колкото някои от явно хмелните северноамерикански IPA, които избухнаха на сцената през предходните 20 години.

„Дори хмелевите бири“, казва Стефано Коси, главен пивовар на William Worthington, „изисква някакъв вид баланс“ (пивоварна днес, собственост на Molson-Coors).

Уортингтън създава пивоварната през 1744 г., а Коси тръгва по неговите стъпки. Първата партида White Shield е приготвена през 1820-те години. White Shield все още се приготвя с изцяло английски малц и хмел и щам дрожди, разработен в Бъртън, въпреки че рецептата е била променяна през годините (например, IPA от 19-ти век вероятно са били по-силни от тази, която е 5,6 процент алкохол). Освен това е обработена с бутилка, което означава, че жива мая е била въведена в бирата по време на бутилирането. Той има по-мека карбонизация от традиционните бири, които имат инжектиран CO2 в тях, а също така функционира като естествен консервант, удължавайки срока на годност на White Shield.

Цялостното впечатление е много подобно на бутилирана версия на традиционен английски ейл в бъчви, така че това е нещо, което можете да си представите да пиете в кънтри пъб. Заради маята, добавена по време на бутилирането, той е ръждив оранжево-златист цвят с лека мъгла.

Ароматът е също толкова фантастичен – земен, леко пикантен и с нотка на сладка ябълка в носа. Всички тези аромати присъстват във вкуса и нотка на малцова сладост и възхитителна сухота. Хмелите са нараснали да очакват пикантни вкусове от северноамерикански IPA, направени с американски видове хмел, но никой не е тук.

White Shield също е по-малко горчив от северноамериканските IPA, които могат да имат до 80 IBU (ако не сте запознати с жаргона на маниаците на бирата). White Shield има сравнително нисък рейтинг на IBU от 40.

Коси съветва северноамериканските бирари, които омаловажават White Shield, като твърде меки, за да си спомнят миналото си.

„Американските IPA нямаше да съществуват, ако не бяха английските IPA.“

категории

Абонирайте се за

ОЧАКВАЙТЕ

Белият щит на Уортингтън

Уортингтън Уайт Шийлд е сварено за първи път в началото на XIX в. и преди това е било известно като Уортингтън Индиа Пейл Але.

Мнозинството от хората никога не биха изпили цяла бутилка White Shield.

През годините около наливането на White Shield са се развили много традиции и практики. Наливането на White Shield всъщност е истинско изкуство.

Запознати ли сте с Белия щит на Уортингтън?

Прочутата бутилирана бира White Shield на Worthington на практика е изчерпана и става все по-трудно да се намерят магазини за бира, в които все още има такава.