Запознати ли сте с Белия щит на Уортингтън?

дял

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Прочутата бутилирана бира White Shield на Worthington на практика е изчерпана и става все по-трудно да се намерят магазини за бира, в които все още има такава. Почти във всяка кръчма в страната се предлагаше White Shield – индийска бледа бира в бутилка от пивоварната Worthington Brewery в Бъртън на Трент (сега собственост на Coors).

През 90-те години на миналия век цялото производство на White Shield е преместено в пивоварната King and Barnes в Хоршам, което прави снабдяването с нея изключително трудно. През 2002 г. Worthington възобновява производството на White Shield, връщайки я в Burton и прекратявайки слуховете за нейното изчезване.

White Shield е една от малкото бири, предлагани в бутилки. С естествена утайка от дрожди, популярна сред домашните пивовари. Ако изпиете бирата с вкус на ирис и трохи на разстояние по-малко от 12 инча от дъното, ще ви остане мъглива течност с малък брой живи дрождеви клетки.

Ако искате да използвате “стартер” за ферментация на домашната си бира, първо трябва да увеличите броя на дрождевите клетки (те добавят лек вкус на бял щир). Поставете останалата част от Белия щит в малко разреден малцов екстракт във вашия шкаф за проветряване за няколко дни.

Дрождите ще се размножат до пенеста маса, способна да превърне прясно сварения малцов екстракт и хмел в бира, след като сте им осигурили малко топлина и прясна храна.

По рецептата на Дейв Лайн “Worthington White Shield” (Brewing Beers Like Those You Buy, 1998 г. – все още достъпна в Amazon.co.uk) се получава бира, идентична с едноименната, но се предполага, че сте опитен домашен пивовар.

Защо да не използвате екстрахиран в търговската мрежа малц, който се предлага в контейнер от 1,3 кг, вместо да започнете от нулата и да извлечете малцов екстракт от цяло зърно, както направих аз? Това спестява около 2 часа време за приготвяне на бирата, като същевременно се получава тъмночервена бира с вкус на патока, способна да печели конкурси (през 1998 г. спечелих първо и второ (!) място в конкурса за бира на кръга на винопроизводителите в Тунбридж Уелс с тази бира).

Ако можете да я намерите, Worthington’s White Shield е маята, която трябва да използвате, ако искате да запазите малко дрожди за домашната си бира. На дъното на различни бутилирани бири обаче могат да се открият други дрожди, които могат да бъдат заменени: Driftwood Spars Bottle Conditioned Real Ale 500ml £2,85 директно от уебсайта на корнуолската пивоварна; Shepherd Neame 1698 500ml £1,70 Tesco; Fullers 1845 Bottled Conditioned Ale 500ml £2 Sainsbury’s; £1,70 Shepherd Neame 1698 500ml Sainsbury’s; Fullers 1845 Bottled Conditioned Ale 500ml £2 Tesco; Fullers 1845 Bottled Conditioned Ale 500ml £2 Fullers 1845 Bottled Conditioned Ale 500ml £2

категории

Абонирайте се за

ОЧАКВАЙТЕ

Белият щит на Уортингтън

Уортингтън Уайт Шийлд е сварено за първи път в началото на XIX в. и преди това е било известно като Уортингтън Индиа Пейл Але.

Мнозинството от хората никога не биха изпили цяла бутилка White Shield.

През годините около наливането на White Shield са се развили много традиции и практики. Наливането на White Shield всъщност е истинско изкуство.

Запознати ли сте с Белия щит на Уортингтън?

Прочутата бутилирана бира White Shield на Worthington на практика е изчерпана и става все по-трудно да се намерят магазини за бира, в които все още има такава.