Съвети за домашно варене на бира

дял

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
  1. Използвайте висококачествени, пресни компоненти: Homebrew е най-добре, когато съставките са пресни. Започнете със суха мая и продължете към течната мая. Ако сте пивовар с екстракт, потърсете нов екстракт, а не консерва за известно време. Течната мая трябва да се съхранява в хладилник, зърната да се съхраняват на хладно и сухо място, а хмелът да се съхранява във фризера. Хмелът, сухият малц, маята, течният малц и натрошените зърна имат кратък срок на годност и трябва да се използват възможно най-скоро. С течение на времето натрошените зърна, сух малц и течният малц ще се окислят.
  2. Направете домашното си: Създаването на изключителна бира съчетава наука и изкуство. Защо да рискувате с науката? Преминаването към софтуер за варене като BeerSmith може да подобри вашето пивоварство. Позволява ви да изчислите цвета, горчивината и първоначалната гравитация на вашата бира преди време, за да отговарят на вашия стил на варене. С нарастването на моя опит в пивоварството започнах да чета най-добрите книги за пивоварството, да участвам в дискусионни групи и да търся в интернет информация за пивоварството. В стремежа ми към съвършенство в пивоварството, всички тези източници, заедно с опит и експерименти, повлияха значително на моя стил и последователност на варене.
  3. Поддържайте я хигиенизирана: Всичко, което влезе в контакт с вашата бира, след като е започнало да изстива, трябва да бъде дезинфекцирано с помощта на обичайни дезинфекциращи обработки (белина, йодофор и др.). Най-вероятно е бактериите и други заболявания да се задържат преди дрождите да са започнали да ферментират, така че времето след охлаждане на бирата е особено важно.
  4. Бързо охлаждане на пивната мъст: Бързото охлаждане на вашата бира ще ускори отделянето на протеини и танини, които са вредни за вашата бира, като същевременно намалява риска от инфекция. Потопяемият охладител на пивна мъст е сравнително евтино устройство, което ще подобри чистотата и качеството на вашата бира. При пълно кипене на партида охлаждането е особено важно.
  5. Варете 1 час-90 минути — Варенето на пивната ви мъст служи за няколко цели. Той стерилизира вашата пивна мъст, изпарява множество нежелани компоненти, освобождава горчиви масла от хмела и коагулира протеините и танините от зърната, позволявайки им да изпаднат след охлаждане. За да постигнете всички тези благородни цели, варете поне 60 минути, като за по-леките сортове бира се предпочита по-продължително кипене от 90 минути.
  6. Контролирайте температурата на ферментация: Докато малко пивовари имат специални фризери за ферментация, могат да се използват основни начини за поддържане на постоянна температура на ейл по време на ферментация. Най-добрият метод, който съм виждал, е да изберете хладно и сухо място в дома си, след това да увиете ферментора във влажни кърпи и да го поставите пред вентилатор. Ако мокрите кърпите на всеки 12 часа или повече, трябва да можете да поддържате постоянна температура на ферментация от 66-68F. В повечето магазини за пивоварни се предлагат залепващи термометри, които могат да се поставят във вашия съд за ферментация и да се използват за наблюдение на температурата.
  7. Превключете към пълно кипене: Вашата бира ще се възползва от сваряването на цялата ви пивна мъст. Не получавате пълните предимства от 60-90-минутно кипене, ако изгаряте само 2-3 галона смес от 5 галона. Съд за приготвяне на 7-12 галона и (много препоръчително) горелка с пропан на открито (която ще направи съпруга ви щастлив, защото вече можете да варите навън) са прекрасни междинни стъпки за преминаване към пълнозърнесто варене и пълното кипене ще подобри вашата бира.
  8. Използвайте стъклени ферментатори – В сравнение с обикновена пластмасова кофа, стъклените (или неръждаемите) ферментатори имат няколко предимства. Те са на първо място значително по-лесни за почистване и стерилизация. Второ, докато пластмасовите кофи са порести и могат да пропускат кислород, ако се съхраняват за продължителни периоди, стъклото (или неръждаемото) осигурява 100% кислородна бариера. Трето, пластмасовите ферментатори често имат слабо уплътнение около горната част на кофата и могат да изтекат в двете посоки, което прави невъзможно да се каже кога ферментацията е приключила. Стъклен контейнер от 5 галона ще свърши работата по-добре и се предлага в повечето магазини на сравнително ниски цени.
  9. Как да си направим закваска с дрожди Въпреки че е приемливо поставянето директно от епруветка или пакет с течна мая, първо приготвянето на закваска с мая ще подобри ферментацията на вашата бира. В литър вода сварете малко количество изсушен малцов екстракт с 1/4 oz хмел. Охладете го напълно, преди да поставите маята в него 2-3 дни преди варенето. Покрийте го с фолио или шлюз и го съхранявайте на хладно и тъмно място. Когато настъпи денят за варене, поставянето на стартера ще осигури по-бърз старт и ще намали опасността от инфекция или странни вкусове.
  10. Правете дългосрочни покупки: Може да сте започнали да варите с купен от магазина комплект, но ако ви харесва, трябва да инвестирате в няколко дългосрочни, а не в поредица от краткосрочни покупки. Например, започнах със закупуването на тенджера от 3 галона, последвана от тенджера от 5 галона, емайлирана тенджера с 8 галона и накрая, тенджера от неръждаема стомана от 9 галона. След съда от 3 галона би било значително по-евтино да се надстрои до 9 галона от неръждаема стомана. По същия начин опитах няколко различни размера на потапящи охладители, преди да взема решение за двустепенна медна намотка с диаметър 3/8′′. Ще спестите много пари в дългосрочен план, ако инвестирате в качествено оборудване (прилично гърне, добър охладител, стъклени контейнери и хубава туна/охладител).
категории

Абонирайте се за

ОЧАКВАЙТЕ

Белият щит на Уортингтън

Уортингтън Уайт Шийлд е сварено за първи път в началото на XIX в. и преди това е било известно като Уортингтън Индиа Пейл Але.

Мнозинството от хората никога не биха изпили цяла бутилка White Shield.

През годините около наливането на White Shield са се развили много традиции и практики. Наливането на White Shield всъщност е истинско изкуство.

Запознати ли сте с Белия щит на Уортингтън?

Прочутата бутилирана бира White Shield на Worthington на практика е изчерпана и става все по-трудно да се намерят магазини за бира, в които все още има такава.