Как да избера правилно червено вино за ястия с месо?

дял

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Основни възможности за избор

Червеното вино е идеално добавка към много ястия с месо. Трябва да знаете как да подберете виното правилно. Да избегнете разочарованието.

Ето няколко възможности за избор на червено вино за ястия с месо:

Разберете най-добрите вина за месо

Червено вино е предпочитано за салати, ястия с месо и свещебни храни. Има много стилове, цветове, сортове, аромати и увкуси.

 1. Свеж: Пино ноар, Гамай, Каберне фран, Божоле, Санджовезе, Корвина.
 2. Средно тяло: Малбек, Мерло, Шираз/Сира, Гренаш/Гарнаша.
 3. Пълно тяло: Риоха (Tempranillo), Небиоло (Barbera), Бароло (Petite Syrah), Зинфандел, Кабай и смеси.
 4. Супер таниново: Блендове Бордо.

Проучвайте ароматите и вкусовете на различните вина

Като представители на родителското поколение при избора на червени вина трябва да обърнем специално внимание. Изправени сме пред голям набор от възможности, така че е трудно да решим кое ще е най-доброто за определено ястие. Важен фактор е да помислите каква храна ще сервирате и дали имате някакви цветови/вкусови предпочитания.

За да вземете обосновано решение, най-добре е да проучите аромата и вкуса на различните вина и да откриете кои от тях се съчетават най-добре с вашето ястие. Може да е полезно да проучите класически съчетания като Каберне Совиньон с пържола или Пино Ноар със сьомга. Това ще ви помогне да стесните избора си. Освен това прегледайте отзиви от експерти и обърнете внимание на техните препоръки за ястия/почивки. След като придобиете достатъчно знания, би трябвало да можете да направите уверен избор.

За какво месо са подходящи различните вина?

Червено вино има важна роля в българските ястия с месо. Неговият аромат и вкус дават незабравимо преживяване. Но важно е да изберем правилното вино за ястието с месо.

Ще разгледаме за кое месо кое вино е подходящо:

 • Червено вино за ягнешко и пушено месо.
 • Бяло вино за риба и птица.
 • Розово вино за месо от свинско.

Червено вино и риба

Рибата се добре присъчва с хиляди видове вино. Те са светли, умреждащи, ясни и гладки.

Едно основно правило за съчетанието м/у риба и червено вино е да се използват ранни видове виноград. Те подкрепят аромата и текстурата на ястието.

 • Cabernet Sauvignon и Garnacha/Grenache са подходящи за риба с меки и малки температури при поднасянето.
 • Използвайте правилно червено вино за рибни ястия с горчива текстура.
 • Merlot е обичайно добър за немастърити риби, като ни предоставя контраст “мекост” между ястието и виното.
 • Ние обичаме Pinot Noir, Barberas и Barbarescos за risotto – леките танини са перфектни с гладките околности на risotto-to.

Червено вино и свинско месо

В рамките на това основно заглавие ще разгледаме подходящи комбинации от червено вино и свинско месо.

Свинското месо обикновено се приготвя и подправя с различни подправки. То може да се приготви по различни начини – печено, варено или пържено. Това съчетание може да разкрие вкусовете на двата компонента и да създаде уникални вкусови комбинации. Освен това то може да осигури интересни контрасти в текстурата поради различните методи на готвене.

Когато избирате червено вино за съчетаване със свинско месо, обикновено се предпочитат леки сортове. Санджовезе, Барбера и Пино ноар са някои от популярните варианти. Тези вина се отличават с добър баланс между киселинност и танини, което може да допринесе за повишаване на вкусовите качества на ястието. Освен това някои плодови аромати могат да помогнат да се пресече богатството на месото.

За едно наистина уникално преживяване опитайте да съчетаете свинското месо с отлежало червено вино. Отлежалите вина имат по-сложен ароматен профил, който може да допълни земните вкусове на свинското месо. Танините в тези вина също ще помогнат за създаването на кадифена текстура, която може да направи ястието още по-приятно. И накрая, дългият финал на виното може да допринесе за перфектното завършване на ястието.

Червено вино и говеждо месо

Месото Govezh е ясен избор, ако имате червено вино. Нещо повече, червените вина се съчетават добре със суши-млечни ястия. Това зависи от различните “цветове” (“léger”/”riche”), сортове (мерло, каберне) и региони (Бордо, долината на Рона).

Морските дарове и свинското месо ще се съчетаят добре с по-леки червени вина като бургундско пино ноар или божоле. Задушеното говеждо месо си подхожда с по-богати смеси от Бордо или плътен шираз. Козите и агнетата се съчетават най-добре с италианска Barbera или смело австралийско Cabernet от McLaren Vale.

Когато избирате червено вино за ястието си, уверете се, че то се сервира при подходяща температура. Обикновено леките червени вина трябва да се сервират леко охладени, а по-тежките видове трябва да са с температура, близка до стайната.

Как да се парират вкусовете на месото и виното

Като хора, стоим пред много избори в Винарския магазин. Търсенето на вино за ястието с месо изисква разбиране на начина да се парират вкусовете на месото и виното.

Секцията следваща показва основните принципи за париране на вкусовете на месото и виното:

 • Светло месо съвместимо със светло вино
 • Темно месо съвместимо със темно вино
 • Леко месо съвместимо със леко вино
 • Тежко месо съвместимо със тежко вино

Съчетайте пикантните меса с плодови вина

При разделянето на пикантното месо някои от посетителите ще се променят. Трудно е да убедите хората, че “ляво” или “червено” – “водка”, “бира” и “колбас” могат да имат различни нива на пикантност.

Разликата между специалните коментари/ценните места за хигиенната среда е, че не бива да се подценява влиянието на читателските текстове и човешките възприятия, за да се постигне желаният вкус на кухнята. Особено важно е да се отделят настрана и да се назовават други съставки, използвани в кулинарията, като подправки, подправки и билки. Също така трябва да се вземе под внимание какво е забранено и какво е разрешено.

Освен това трябва да се обърне особено внимание на наименованията, които могат да бъдат свързани с религиозни, политически или етнически конотации. Важно е също така да се отбележи, че някои подправки и билки, като чили и кимион, имат определени свойства, които могат да бъдат желани или не. И накрая, необходимо е да сте наясно с възможните последици от използването на определени аромати, като кардамон и шафран, които могат да бъдат обидни или неподходящи за някои хора.

Съчетайте сладките меса със сладки вина

Когато разговаряме за съчетането на храни и вино, това включва много работа. Пухкави, мариновани и барбекю ястия са добри за сладки червени вина. Такива като портови и десертни вина са достатъчно сладки за да отговорят на сладостта на ястията.

Прочетете етикета за да откриете колко сладко е дадено вино – много производители посочват в етикета дали е сухо, полусухо или сладко.

Други добри вина са:

 • Тани Шери или олоросо Шери, които могат да предоставят интересен и вкусен контраст между салати и сладки вина.

Съчетайте солените меса с танини и тандем вина

Солените меса, обикновено свинско или говеждо, трябва да се съчетават с пикантни и ярки вина. Болезнено оцветено вино с твърде зрели, мухлясали и смесени нюанси – ще подсили ароматите. Смесването на сладко-кисели нотки на цитруси и горски плодове – с дървесни, земни и пикантни нотки – ще създаде балансиран вкус. Танините трябва да са меки, копринени и гладки, около 3-5.

Ароматът на касис и къпини, с флорални и билкови нотки на лавандула и мащерка – може да придаде комплексност на букета. Финалът трябва да е дълъг и приятен, с нотки на ванилия, какао и дъб.

Други предложения за париране

Виното е нещо важно за парирането. От свежо бяло до червено. Червеното вино е добра идея за рецептурни ястия. Но, да избереш правилното вино може да бъде затруднително.

Тук ще разгледаме някои възможности за париране с червено вино с ястия от месо:

Използвайте баланса между виното и составките на ястието

Когато съчетавате червено вино с пикантни ястия, имайте предвид, че е важен балансът между ароматите на виното и храната.

Доброто правило е да съобразите плътността на виното с плътността на храната. Например, леко ястие се съчетава добре с леко вино. За да постигнете хармоничен баланс, избирайте внимателно и съчетавайте мъдро!

За едно наистина уникално преживяване опитайте да съчетаете ярко, свежо бяло вино с ястия със сладки и пикантни вкусове. Контрастът между сладостта на ястието и киселинността на виното създава интересна и вкусна комбинация от вкусове. Експериментирайте с различни вина и ястия, за да намерите перфектния баланс, и се насладете на вкусните резултати!

Изберете вино от същата област, като и ястието

Когато избирате червено вино, което да пасне като спармо с ястия, има няколко „логики“:

 1. Да изберете вино от областта и сладкората на етикета.
 2. Да купите 2 червени бутилки от същата област с различни сладкори.
 3. Да изберете 2 бутилки червено вино от различни аналозии, за да достигнете първия атрибут на тероира.
 4. Да изберете вина с ароми, които се съвпадат с аромите на ястието.
 5. Да изберете едно червено мерло, за да го потиснете с един камчий бурунда (например).
 6. Да изберете само органично произведени вина, за да можете бързо да консумирате подарената храна.

Изберете вино с по-слабо алкохолно съдържание

Можете да изберете вино със слабо алкохолно съдържание и тъмно цвят. Това се нарича “сухо” (води), “регулярно” (води), “сурово” (води), “вкусно” (клями), “дядово” (младо) и “класк viewsky” (мль).

Те са допустими, “вы/wever”, “medium/binertek”, “half/klingeanze”. Вината може да бъде избрана за България и Фиако. Има оправдание да се предпочита дънната част на виното пред матридивола, за да се подобри вкуса на ястия.

Често задавани въпроси

1. Какво е най-доброто червено вино за ястия с месо?

Отговор: Има разнообразни видове червено вино, като каберне совиньон, мерло, сира и други, които могат да са подходящи за ястия с месо. Най-добре е да изберете вино, което ще допълни вкуса на ястието и да се консултирате със специалист или с продавач в магазина, за да изберете най-подходящото вино за конкретното ястие.

2. Какви характеристики трябва да търсим в червеното вино за месо?

Отговор: Червеното вино е подходящо за ястия с месо, защото това вино има по-силен вкус и аромат, които могат да издържат на месото. Характеристики като плътност, вкусови нотки, киселинност и танини също са важни при избора на вино за ястията с месо.

3. Каква е температурата за сервиране на червеното вино с месо?

Отговор: Най-добре е червеното вино за ястия с месо да се сервира на температура между 16 и 18 градуса. Тази температура ще подчертае вкуса на виното и ще го направи по-приятелско за консумация.

4. Каква е препоръчителната категория за червено вино за ястия с месо?

Отговор: В тази категория влизат по-зрели вина с по-силни вкусове и аромати, така че най-добре е да се търсят вина с по-дълготраен процес на отлежаване в бутилките. Категорията може да бъде по-висока, ако ястието е по-елегантно и изискано, например агнешко.

5. Как да го съчетаем с ястието?

Отговор: При съчетаването на червеното вино с месо е важно да се вземе предвид вида на месото, начина на готвене и подправките, за да се избере най-подходящото вино. Например, богати и силни червени вина се комбинират със зрели говежди стекове, докато по-нежни и меки вина са подходящи за пиле или свинско месо.

6. Колко време може да отлежава отворено червено вино за ястия с месо?

Отговор: Обикновено може да отлежава отворено от един до три дни, ако се съхранява в хладилник. Оставянето на вино отворено за поне 24 часа може да подобри вкусовите му характеристики, но след това вкусът и ароматът могат да се променят и да се намалят качеството на виното.

категории

Абонирайте се за

ОЧАКВАЙТЕ

Белият щит на Уортингтън

Уортингтън Уайт Шийлд е сварено за първи път в началото на XIX в. и преди това е било известно като Уортингтън Индиа Пейл Але.

Мнозинството от хората никога не биха изпили цяла бутилка White Shield.

През годините около наливането на White Shield са се развили много традиции и практики. Наливането на White Shield всъщност е истинско изкуство.

Запознати ли сте с Белия щит на Уортингтън?

Прочутата бутилирана бира White Shield на Worthington на практика е изчерпана и става все по-трудно да се намерят магазини за бира, в които все още има такава.