Как да избера правилно бяло вино за риба?

дял

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Основни принципи за избор на бяло вино

Търсенето на бяло вино може да бъде изморосено. Ако изберете неправилно, то може да доведе до неуспешно преживяване. За да изберете правилното бяло вино за конкретна риба, трябва да следвате следните принципи:

 • Основният винен аромат да е съвместим с вкуса на рибата
 • Да има баланс между киселината и сладостта на виното
 • Да има добро разбиране между виното и прибавките, ако има такива

Проучвайте вината по вида на рибата

Помнете, че белите вина трябва да “седят” на небцето. Когато дегустирате риба, опитайте носа, сладостта, киселинността, тропическите вкусове, “мекотата” (гладкостта), алкохолаһттр://….

Разберете кои вина се съчетават добре с кои ястия, определете най-съвместимите зони и ястия и опитайте съчетанията, за да получите пълен и балансиран вкус.

За ястия с натурална храна, средиземноморски или френски вкусове препоръчайте вино в средиземноморски или южноевропейски стил с ниско съдържание на алкохол и слаба сладост, като например български Sauvignon blanc, гръцко Vermentino или Ardeeuve Eau de Vie. Ястията с морски дарове, златни миди и други меки сушита са по-малко воднисти и груби ястия; тези вина трябва да отговарят на повечето от европейските изисквания за 150ppm SO2, за да се установи съответствие на ЕС за хлоридите с Единните европейски регламенти.

Разберете вината по ароматите и вкусовете

Да забъркаме в мрежата на различните бяло вино? Ще стане по-лесно, ако познаваме рибите. Ароматите са различни: сумолярни, трудни, фруктови, пияни, залипящи.

Aм Kexüplıpa-Kişaryaşl’xayayatipxyaya ни помага да разберем тези аромати. Резистенцията, сладостта, силата на виното, ароматния профил, точността и сладостта. Това всичко отразява какво да очакваме от това вино.

Ezia предлага много видове сладки, плодови и залипящи вина. Техните аромати се помислят чрез:

 • сладолед
 • бобове
 • прясни цветя
 • цитрусове
 • аромати от хляб
 • и други.

Вината ще има прекрасен баланс на сладост, киселина и сухота. Вкусът ще бъде свеж, пикантен и слоен.

Разбиране на стиловете на бяло вино

В винарския свят имаме различни стилове на бяло вино. Всеки има уникални характеристики. Да се разберем какви са тези разлики. Тогава ще знаем как да избираме правилно бяло вино за рибата:

 • Сухо бяло вино
 • Полусухо бяло вино
 • Полусладко бяло вино
 • Сладко бяло вино

Изберете между прости и изкуствени вина

Давайте разберем бялото вино. Има около 250 различни стила:

 • Сухо / полу-сухо / деликатно / десертно (słodkie) / ляво (ляво) / злато (głęboki kolor) / розово (różowe) / мусуло (musowe).
 • Сладки мускатни вина – Moscato D’Asti, Asti Spumante, Moscato Bianco.
 • Ароматни – с лесни червени или достигнали фрукти; може да има аромат и вкус на кветки и фрукти; в сладка или повече ябълкова версия; понякога се ферментира в дъбови стога; популярни: Chardonnay и Riesling.
 • Нежни и плодови – са по-меки от обикновената от вид Chardonnay или Riesling и имат нежна киселина и лек плодов аромат; типичен изобразява мистерията на нежните цитрусови фрукти и стоунован аромат до цинкличните вина или маринованите гръцки грозде; типични: Garganega, Vermentino, Viognier и Marsanne.
 • Засилени леко поднасяни удобни вина – тези бяли вина са базирани на състоянието на зелените състояния: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon, Pinot Gris; Независимо дали искате този вид бяло вино, имат реминисценции на силата и богатство на минерална старческа вода и запълнена със свежи лимони и цитруси; типични: Meursault, Chablis, Bordeaux Blanc, Grand Cru Burgundy и т.н.

Разберете вината според държавата на произход

Вината се групира по държави. Едините са различно произведени, стойностни, смесени или твърди:

 • Franciacorta – Италианско избухващо вино с Чардоне, Пино Неро и Пино Бианко.
 • Шампан – Френско избухващо, направено от смес от три вида гложи (Чардоне, Пино Неро и Менье).
 • Кава – Испанско избухващо от Парелада, Макабео и Ксарело виногради.
 • Просеко – Италиански бял винограден сорт, използван за избухващи и неизбухващи вина. Глади предимно в Венето, Италия.

Изберете вино със съответна киселина

Добро бяло вино трябва да садира няколко фактори, включително годност, баланс, стил и уникалност. Най-важното е да има хубаво усещане, когато го пием.

Киселинността е един от най-важните фактори при избора на добро и качествено вино. Тази киселина представлява първоначалната сила и енергия в виното. Оптичната ароматика е забелязваема, но малката й присъствие се подчиня на по-големия силен вкус, който остава.

Киселинността има добро отношение към сладостта. Практически всички вина имат различни степени на това съотношение, което дава смелост да откривате началната противоречивост, ароматиката на виното, да си оставяте импресиите за новия абсолют и апстрактността, земните амблеми и цветовете и субстанциите от растението, да се оставят потенциалните орехи да се възбуждат при началото, да се обеща предходната чистота, да се преобразува магма на акустика червено вибриращо океанско плаване, да се формират кристали помпони, тимбърно хемабсхейт прибрани до брега, да се прочувства сладкия медовар марка, и да се прибере траурното дестино.

Избор на бяло вино според вкуса

Изборът на правилното бяло вино за вашата риба може да прави разлика. Между богато и незабравимо ястие или безобразно прекарване. Трябва да се вземат предвид много фактори при избора на бяло вино. Включително и вида на рибата и начина на приготвяне.

Тази глава ще съдържа бележки за избора на бяло вино според вкуса:

 • Вина за леки риби.
 • Вина за тежки риби.
 • Вина за приготвени риби.
 • Вина за сварени риби.

Изберете вино със съответна ароматика и вкус

Da se ubedite deka beloto vino koe go izbravte e soodveteno za receptata, e veoma va`no da se definira “vkusov profilot”. Toa se odnesuva za aromata i teksturata na vinoto. Razgledajte senzoriite i aromite koi se nao|aat vo vinoto. Ako ste neiskusni, koga se slu~uva probata po~nuvajte da go otkrivaat toa vino pred da go nabavite.

Ако сте начинаещ в употребата на алкохолни напитки, следните съвети могат да ви помогнат да се справите с тази област:

 • Аромат: Белите вина от сайта имат цветен аромат – те могат да имат сладък, цветен, а понякога и зелен вкус. Tie imaat golem broj różne aromi od různých kwiatov, preliva~ki dimovi, raznobojni aromi od strany na socijalno-stalna lila, mki lizgavci pikantni aromi.
 • Текстура: текстурата и ароматът зависят от размерите на храната. Оцетът може да бъде рибано, меко, сапун~ива, ратан…
 • Вегетативни: На двуокото разпространение, две севорещи идват от едно и също място, до някое време се ражда сладък ориз.
 • Мярка: Температурата и уникалността все още са определени. Обикновено се използват Шардоне или Шабли. Гренашът все още е много пикантен.
 • Preparirawe: Характерът е с морално високо качество, а качеството на тона е калибрирано тяло, те се характеризират с много висока температура.
 • Osu{uvawe: Някои от коментарите могат да ви помогнат да намалите температурата по-лесно. Уверете се, че ги настройвате редовно.

Пробвайте различни видове бяло вино за риба

Най-добрите рецепти за рибно вино са прости. Твърде много опции! Хлябът и рибата се допълват. Естествено е да пробвате различни видове бяло вино с риба.

Оакираните и неоакираните вина са различни. Оакираните имат по-пълно тяло и аромат. Неоакираните се подават на студено, а оакираните на стаяно.

Светли и брутални бяли вина се пасват изключително добре с нежна риба, като пъстърва или окун. Добри примери са Pinot Grigio, Albariño, Viognier и Chenin Blanc. Ако търсите по-тежко вино, хардоней се пасва с тежки риби, като туна или лосос.

И накрая, ароматните бяли вина като Moscato d’Asti са прекрасни за рибни блюда с комплексни сосове и аромати. Експериментирайте!

Други предложения за избор на бяло вино

Избирането на правилното бяло вино за риба има много варианти. Зависи от рибата която се съчетава. Химикално балансирано или свежо вино? Цвят или без? Ще ви предложим няколко препоръки:

Изберете вино за риба според своите предпочитания

Бялото вино е подходящ избор за риба. Теглото, силата, цветът и сладкият му вкус се различават. Вземете предвид цвета на рибата, подправките, температурата, текстурата, отношенията и структурата на рецептата, когато избирате най-добрите бели вина за рибни ястия. Това зависи от вида на рибата, сосовете и другите съставки.

Мекият Совиньон Блан или лекият Пино Грижо са най-подходящи за подобряване на всяко ястие с морски дарове. Ако искате нещо по-плътно, изберете някое от по-наситените бели вина:

 • Неизпито Шардоне
 • Леко окислено Шардоне
 • Дъбово Вионие
 • Пълноценно розе
 • Gewürztraminer
 • Marsanne
 • Русан

Използвайте професионални препоръки за избор на вино

Ако сте симпатични или искате да разберете повече за бяли вина, използването на професионално тестване или ръководство за купуване е задължително.

Например, книгата “Demystifying Wine” от Re.Pa предоставя пълен пътеводител за избиране на подходящи бяли вина за храна. Включва информация за региони и разнообразия, както и подробна профила за вкус за различни видове бяли вина.

Друг блестящ източник на информация е книгата “Understanding Wines” от James Cliff. Тя обхваща всички аспекти за избирането на добро бяло вино, включително париране с храна и регионални разлики. Също така включва описания на различни стилове и оценки за вкус, така че да можете точно да определите кой вид бяло вино ще е най-добро за храната ви.

Препоръки за съхранение на бялото вино

Знаете ли какво бяло вино да изберете? Това е много важно за успешно посещение на ресторант. След това можете да разберете как да съхраняте бялото вино. Така ще постигнете максимално удоволствие от него.

В тази статия ще научите правилното съхраняване на бяло вино:

Съхранявайте бялото вино на правилната температура

Последното, което трябва да знаете, е да съхранявате “бялото” вино на правилна температура. Рейслинг, шенин бланк, зинфандел и соаве блендове трябва да се слагат на 10-12°C. Тези вина са прекрасни, когато са охладени заради неговата ароматност, киселина и сладост.

За сухите бели вина (шардоне), температурата може и да бъде по-топла – 13-14°C. Ако е с по-висок качество, като целярно вино, е по-добре да се поддържа температура от 14-15°C. Това ще усили аромата и вкуса на виното!

Изберете правилното оборудване за съхранение на виното

Изборът на подходящо вино е важен. Но е важно и да го съхранявате добре. Когато съхраняваме, охлаждаме, пазим или съхраняваме бяло вино, целта ни е да запазим желания му вкус и аромат.

Важно е да спазвате инструкциите за съхранение, охлаждане и поддържане на виното. Така ще запазите вкуса и аромата му.

Правилното съхранение на бяло вино изисква следните стъпки:

 • Съхраняване в хладна и тъмна среда
 • поддържане на температура между 10-15°C
 • поддържане на корковата тапа влажна.

За да се гарантира правилното съхранение на виното, трябва да се следват следните стъпки:

 • използвайте подходящи съдове за съхранение;
 • да се пази от пряка слънчева светлина и топлина;
 • да държите бутилката с вино в изправено положение;
 • да се използва среда с контролирана влажност и температура от 10-15°C;
 • да се уверите, че съдът е изработен от материали като стъкло, керамика и неръждаема стомана, за да се осигурят
 • оптимални условия за запазване на вкуса и аромата на виното.

Не забравяйте да почистите бутилката след всяка употреба

Много хора забравят да почистят бутилката си след употреба на бяло вино. Това може да доведе до образуване на утайки, дръжки, плодове/зеленчуци, брашно, мая, витамини В1 (водоразтворим тиамин), нуазим (ензим).

Този ензим може лесно да се окисли, когато се смеси с остатъчните захари и ацеталдехида от виното. Това може да направи вкуса на вашето вино кисел или горчив.

За да избегнете това, е важно да почиствате бутилката с топла вода или мек разтвор на сапун за миене на съдове. След това я избършете с кърпа, напоена с бял оцет, ако планирате да държите бутилката отворена повече от 3-4 дни.

Може да помогне и размахването на вода, преди да налеете виното.

Често задавани въпроси

1. Какъв вид бяло вино е най-добре да се съчетае с риба?

Отговор: Леки бели вина като Совиньон блан, Пино гриджо и Албариньо са добър избор за съчетаване с риба.

2. Какви аромати трябва да търся в бялото вино за риба?

Отговор: Търсете бели вина с леки, свежи и освежаващи вкусове. Цитрусовите нотки като лимон и лайм също са добър избор, както и зелена ябълка и круша.

3. По-добре ли е за риба да се избере бяло вино без дъб или с дъб?

Отговор: Неизпитите бели вина обикновено са по-добър избор за съчетаване с риба, тъй като изпитите бели вина могат да пресилят деликатните вкусове на морските дарове.

4. Как да определя степента на сладост на бялото вино за риба?

Отговор: Потърсете думата “dry” на етикета, която показва, че виното не е сладко. По-сладките вина, като ризлинг и гевюрцтраминер, обикновено не се препоръчват за съчетаване с риба.

5. Има ли специфични региони, в които се произвеждат отлични бели вина за съчетаване с риба?

Отговор: Да, региони като долината на Лоара във Франция, Риас Байксас в Испания и Марлборо в Нова Зеландия са известни с това, че произвеждат отлични бели вина за съчетаване с риба.

6. На каква температура трябва да сервирам бяло вино за риба?

Отговор: Оптималната температура за сервиране на бяло вино за риба е между 45 и 50 градуса по Фаренхайт. Сервирайте виното охладено, но не прекалено студено, тъй като това може да притъпи ароматите.

категории

Абонирайте се за

ОЧАКВАЙТЕ

Белият щит на Уортингтън

Уортингтън Уайт Шийлд е сварено за първи път в началото на XIX в. и преди това е било известно като Уортингтън Индиа Пейл Але.

Мнозинството от хората никога не биха изпили цяла бутилка White Shield.

През годините около наливането на White Shield са се развили много традиции и практики. Наливането на White Shield всъщност е истинско изкуство.

Запознати ли сте с Белия щит на Уортингтън?

Прочутата бутилирана бира White Shield на Worthington на практика е изчерпана и става все по-трудно да се намерят магазини за бира, в които все още има такава.